Meer product met dezelfde hoeveelheid stroom

“Voorheen was het voortdurend balanceren tussen twee elektrolysers”

Duurzaam. Veilig. Efficiënt. Trefwoorden die van toepassing zijn op het splitsen van de eerste van twee Transformator Gelijkrichters (TG’s) in de chloorfabriek van Nouryon. Daarmee worden twee van de vier electrolysers nu apart van elektriciteit voorzien. Tot nu toe regelde één TG tegelijk de stroomvoorziening van twee electrolysers, waardoor er altijd onbalans was. Wanneer één van de twee electrolysers minder efficiënt draaide dan de ander, dan kon deze zijn maximale productie niveau niet meer bereiken. Met de splitsing behoort dat tot het verleden”, legt projectleider Hendrik Lohof uit.

Grote voordelen zijn een daling van het stroomverbruik van de chloorfabriek en een hogere productie. “Nu kunnen we met dezelfde hoeveelheid elektriciteit meer chloor, natronloog en waterstof maken. Voorheen was het voortdurend balanceren tussen twee elektrolysers, maar dat is nu niet langer nodig”, vertelt procestechnoloog Alexander Ziel. Hendrik Lohof vult aan: “En bij werkzaamheden aan de elektrolyser schakelde je er altijd twee tegelijk uit. Omdat dat niet anders kon!“

“We nemen hiermee een belangrijk knelpunt en beperking in onze capaciteit weg”

Beperking
De eerste TG werd eind vorig jaar tijdens de stop gesplitst en binnenkort volgt de tweede. Volgens Alexander levert dat nu al vele tonnen extra op. “En dat wordt straks alleen nog maar meer. We nemen hiermee een belangrijk knelpunt en beperking in onze capaciteit weg. Straks kunnen alle elektrolysers maximaal draaien.” Bijkomend voordeel is dat het starten en stoppen eenvoudiger wordt, hetgeen een nog hogere veiligheid ten goede komt.

Verdubbelen
Volgens Hendrik was de klus in technisch opzicht niet ingewikkeld. “Voor het uitvoerend werk niet. Voor wat betreft de software is dat wel anders. Weliswaar is de aansturing identiek, maar we verdubbelen de meet- en regelsystemen en fysieke verbindingen. Maar met z’n allen hebben we dat prima gedaan. Al met al een mooi project. Een goede zaak om dit aan te passen. Het scheelt werk. We hebben het ‘trucje’ nu geleerd en herhalen dat bij de tweede.”

Wat waren de ‘highlights’?
“Dat waren er meerdere. Om te beginnen waren er geen HSE-incidenten tijdens de bouw! Altijd goed dat we veilig hebben gewerkt. Verder hebben meerdere automatiseringsengineers een ontzettend knappe prestatie geleverd door een zeer ingewikkeld project samen goed af te ronden. We kijken terug op een prima samenwerking met Verwater, Engie en Hertel. In technisch opzicht is er een puike kwaliteit afgeleverd en waren er bijvoorbeeld geen lasdefecten. En ‘last but not least’, de samenwerking met Zout, EEW, Eneco, Groningen Seaports en Projects & Engineering verliep goed.”

Terug naar overzicht