Jilles en Taner brengen veilig werken een stapje verder

“We wilden een systeem dat overal toepasbaar zou zijn”

“De kosten? Eigenlijk alleen papieren met gekleurde labels. Dat was het wel.” Toch wisten Turn Around-Coördinator Jilles van Weenen en Construction Manager Taner Kamci veilig werken weer een stapje verder te brengen. Zij zetten voor de stop bij de chloorfabriek een aparte Toolbox voor Flensmanagement op. “Er was wel iets, maar wij hebben het fundamenteler aangepakt”, aldus Taner.

In de Toolbox schenken ze allereerst aandacht aan nut en noodzaak van flensmanagement en de risico’s wanneer dat niet gebeurt. Jilles: “Veiligheid staat bij ons voorop. Dus we beginnen de Toolbox door te wijzen op algemene zaken, zoals zorg voor elkaar, de persoonlijke beschermingsmiddelen, een goede werkinstructie, het gebruik van flenslabels en STOP zeggen in geval van twijfel.” Aansluitend werd ingegaan op de specifieke aandachtspunten van flensmanagement.

Plastic tas
Taner: “Het openen van een flens doe je altijd in aanwezigheid van medewerkers van Productie. Vervolgens is het een kwestie van het volgen van bepaalde stappen, zoals het reinigen en invetten van bouten en moeren, verzamelen in een plastic tas met een exacte aanduiding van de plek en het verwijderen en controleren van de bijbehorende pakking. Eventuele afwijkingen leg je vast op de foto en sla je op in het daarvoor bestemde digitale systeem.” Door het bewaren van oude pakkingen kun je die later nog eens bekijken en analyseren.

Afhaalmoment
Nieuw is de koppeling van een werkpakket met een label van een bepaalde kleur. De kleur correspondeert met een bepaalde activiteit, zoals het aanhaalmoment, de montage en demontage. Jilles: “Elke flens heeft een eigen tagnummer, Dat specifieke tagnummer en de naam van de monteur komen op het label. Eén label wordt op de installatie bevestigd en de andere, hiermee corresponderende label wordt ingeleverd bij de stopcoördinator. Je moet altijd de juiste combinatie van label, kleur en tagnummer gebruiken.”

Hoge druk
Aanvankelijk was de insteek van beide mannen om de kwaliteit van het werk en daarmee de veiligheid te verbeteren. “Daarnaast wilden we een systeem dat overal toepasbaar zou zijn. Niet alleen in de chloorfabriek, maar ook bij Energy en Zout. Flensmanagement geldt niet alleen voor chemicaliën, maar ook voor stoom en hoge druk. We dragen dus ook bij aan een stuk standaardisatie. Al met al kostte het ons een paar maanden voordat we het in de stop met succes hebben gebruikt.”

Terug naar overzicht