Zoutfabriek AkzoNobel beproeft 3d-scan en ultrasoon

“Nieuwe methoden om het onderhoud op termijn te versnellen en te versimpelen”

Een vijftig jaar oude fabriek inspecteren met high tech snufjes? Jazeker, bij de stop van de zoutfabriek C van AkzoNobel werd gebruik gemaakt van een 3d-scan en drones voor visuele inspecties en ultrasoon metingen. “Een nieuwe manier om de technische staat van bijvoorbeeld tanks te bepalen. Zo krijgen we inzicht in zaken die we anders niet of minder snel in beeld krijgen. Nieuwe methoden om op termijn het onderhoud of een stop te versnellen en te versimpelen. Dit kan ons werk veiliger, gemakkelijker en efficiënter maken”, stelt projectleider Jenne van der Naald. Een kort overzicht.

“Die 3d-scan is een soort Google Streetview. In ons geval van de verdamper. Dat hebben we nog nooit eerder gedaan. Ik vond het een prima aanvulling op de ‘gewone’ visuele inspectie. Het scanapparaat staat op een statief, draait rond en maakt foto’s. Je herhaalt dat op verschillende hoogtes. We denken dat in de toekomst inspecteurs de opnames bekijken en analyseren van achter hun computer, zodat we vrij snel de gehele staat van de verdamper weten. Nu weten we de gehele status pas na ongeveer twee werkweken.” 

Wervelingen
Met behulp van een drone met camera werd een visuele inspectie gedaan. “Met wisselend resultaat”, constateert Jenne. “Doordat er ‘trek’ in zo’n leiding is, ontstaan wervelingen. Dat beïnvloedt de beelden en maakt een exacte beoordeling wat lastiger. Anderzijds kunnen we nu delen bekijken waar we anders nooit bij komen. We zien dus sowieso meer dan ‘normaal’, maar je moet goed nadenken hoe en waar je een drone inzet.”

"Doordat er ‘trek’ in zo’n leiding is, ontstaan wervelingen." 
- Jenne van der Naald

Terugkaatsing
De visuele inspectie van de tankwand werd gecombineerd met een ultrasoonmeting. Jenne: “Middels geluidsgolven interpreteer je de wanddikte aan de hand van de terugkaatsing van het geluid. Ook hier liep men tegen praktische probleempjes aan, zoals weersinvloeden en vuil op de wand. Toch zie ik het als een welkome aanvulling voor de toekomst op bestaande inspectiemethodes.”

In een pijp
De inzet van abseilers van Rope Acces voor de visuele inspectie, wanddiktemeting en het herstellen coating was buitengewoon nuttig. “Het grootste voordeel is dat zij voor een wanddiktemeting en een visuele inspectie de wand zelf kunnen schoonmaken. Na de inspectie kunnen zij ook de coating herstellen. En ze hebben hiermee een lasser van Stork in een pijp ‘gepositioneerd’. We hadden scheuren in een leiding waar we niet op een veilige manier bij konden komen. Met Rope Acces kon dat wel veilig en op een kwalitatief goede manier.

Terug naar overzicht