“Nobian is een mooi begin voor een jong volwassene …”

Laura Luijks studeert Technische Bedrijfskunde aan de Hanze Hogeschool in Groningen en loopt nu stage bij Nobian MEB, de chloorfabriek.

“Ik kende het Chemie Park al via mijn ouders, die hier allebei gewerkt hebben en ik was ook al eens bij het Zoutbedrijf geweest, vertelt Laura Luijks. “Het leek mij een heel interessante omgeving om stage te lopen, vooral vanwege de geïntegreerde keten van bedrijven. Dat sprak me erg aan. Daarom heb ik Henk Assink, projectleider van het MEB, gemaild en een gesprek met hem en Stefan Greven, maintenance lead van het MEB, gehad. Zij waren heel open en meedenkend over de mogelijkheden voor onderzoek die ik hier zou kunnen doen. Dat was fijn om te merken.”

Nuttig
Haar onderzoek is gericht op onderhoudsoptimalisatie door clustering van het droogchloorsysteem. “De fabriek stamt uit 2006 en de onderhoudsintervallen van de verschillende processen lopen niet meer synchroon. Ik ben aan het uitzoeken waar onderhoud van bepaalde delen wat uitgesteld kan worden, zodat uiteindelijk de stop eens per twee jaar gehouden kan worden. Dat is veel efficiënter en een aanzienlijke beperking van de risico’s. Daarnaast scheelt het ook veel geld. Dus het is wel heel nuttig wat ik kan doen, dat is erg prettig.” Aan het eind van haar stage maakt ze een adviesrapport en gaat ze haar onderzoeksbevindingen presenteren.

Prettig
Hoe is het om hier te werken als stagiaire? Laura: “Het bevalt me hier erg goed. Iedereen is bereid te helpen als ik een vraag heb en je kunt met iedereen een praatje maken. De sfeer is erg open en prettig. Ik kan bij iedereen terecht met een hulpvraag. Ik heb niet het idee dat veel studenten erg bekend zijn met het Chemie Park en de mogelijkheden hier, maar ik kan het iedereen aanraden. Ga het gewoon proberen, gewoon doen. Nobian is een groot bedrijf en het is een mooi begin voor een jong volwassene om te ervaren dat het er zo aan toe gaat.”

Extra minor
In februari begon Laura haar stage en eind juni moet haar onderzoek afgerond zijn. Daarmee is ook haar opleiding klaar. Ze is 4e jaars, de onderzoeksstage is eigenlijk in het derde jaar. “Ik deed een extra minor in het derde jaar, waardoor ik nu alleen de stage nog moet.”

Terug naar overzicht